Het 10 keer met pensioenstelsel

12 april 2021

Inhoudsopgave

Het is natuurlijk een hartstikke fijn idee om tien keer in je leven met pensioen te gaan maar… verlies alsjeblieft je ‘reguliere’ pensioen niet uit het oog. Net als bij de kwarkformule geldt hier het wonder van samengestelde rente. Hoe eerder je begint met het inleggen op een pensioenrekening, hoe langer dit kan renderen en hoe kleiner jouw pensioentekort is.

Waarom is het pensioenstelsel alsnog belangrijk?

Ondanks dat je in een agile leven al meerdere keren met pensioen gaat, is dat reguliere pensioenstelsel echt nog heel belangrijk. Een groot deel van de Nederlanders (inclusief Rowan Siskens toen hij begon met agile leven) heeft geen idee hoe zijn of haar pensioen ervoor staat. Dit betekent dat de kans aanwezig is dat je een pensioentekort aan het opbouwen bent waardoor je in je laatste pensioen misschien niet meer in staat zult zijn om aan je huidige levensstijl vast te houden.

Hoe wees je geen oen en regel je je pensioen?

Als je het jezelf makkelijk wil maken dan kun je het Pensioenseizoen luisteren van de Spaarpodcast waar ik co-host was. Samen met een hele rits inspirerende gasten leren Robin en ik ontzettend veel over het pensioenstelsel in Nederland.

Wie weet heb je nu helemaal geen tijd om al die afleveringen terug te luisteren. In dat geval geef ik je hier alvast de belangrijkste tip om je bewuster te worden van je pensioen:

  • Login met je DigiD op mijnpensioenoverzicht.nl.
  • Navigeer naar ‘Mijn pensioen straks’
  • Kijk naar het netto bedrag dat je vanaf je pensioendatum maandelijks ontvangt

Mocht dit bedrag tegenvallen dan heb je waarschijnlijk ergens tijdens je avonturen in het Nederlandse pensioenstelsel een tekort opgebouwd. Gelukkig zijn hier oplossingen voor die ik in een volgende blog zal bespreken!

Nieuwste blogposts

Gepubliceerd op 4 augustus 2022
Back from FIRE met Charlotte Franenberg

In De Spaarpodcast spraken Robin en ik met Charlotte Franenberg over haar financiële experimenten waaronder met FIRE.

Gepubliceerd op 20 juni 2022
Freek Verhaak: Leven met de lasten van een student, het inkomen van een bankier, en de vrijheid van een surfer. 

Freek Verhaak is een echte levensgenieter. Hij en ik raakten met elkaar in contact via LinkedIn omdat we in precies dezelfde periode (allebei tijdens een pensioen) een soortgelijk boek hebben geschreven. Hij schreef In 3 Stappen naar Vrijheid en ik schreef Tien Keer Met Pensioen. 

Gepubliceerd op 13 juni 2022
Jaarlijks Met Pensioen en 2 Ton Omzet met Jorg Ruis

Jorg Ruis gaat jaarlijks twee maanden met pensioen én heeft een omzetdoel van twee ton. Robin en ik wilden wel eens weten hoe hij dit precies voor elkaar krijgt.