Inhoudsopgave
Ralf Bodelier Al 3 Keer ‘Met Pensioen’
Ralf Bodelier was de eerste ‘pensioengast’ in de Spaarpodcast. Wat is dat voor rare term, hoor ik je denken. Nou, een van de voornaamste redenen om co-host van De Spaarpodcast te worden, was omdat ik initieel een eigen Tien Keer Met Pensioen Podcast wilde beginnen waarin ik allerlei inspirerende mensen sprak die hun verhaal deelden over ‘met pensioen gaan’ en hoe ze die levensstijl bewerkstelligen. De titel ‘Tien Keer Met Pensioen Podcast’ was te lang én aangezien financiën, graag of niet, toch een flink onderdeel is van meerdere keren in je leven met pensioen gaan zijn Robin en ik onder de vlak van De Spaarpodcast ook pensioengasten uit gaan nodigen. De eerste was dus Ralf Bodelier.
Wie is Ralf Bodelier?
Ralf Bodelier is schrijver en filosoof, woonachtig in Tilburg. Columnist bij het Financieele Dagblad, World Best News Nederland gelanceerd en hij liep onlangs een kruistocht van Jeruzalem naar Bouillon (wat in België ligt en niet in Duitsland zoals ik pardoes in de podcast zei). Die kruistocht van Jeruzalem naar Bouillon en het feit dat Ralf columnist is voor het Financieele Dagblad leidde ertoe dat ik Ralf graag wilde spreken.
Het stuk wat mij met name aansprak was:
Waarom schrijf ik dat allemaal op? Om u, lezer, een idee te geven wat het kost, aan moeite en geld, om zo’n toch te maken. Em on te ervaren wat het biedt. Om ’s ochtends op te staan met niet meer aan het hoofd dan de route van de dag. Om het bestaan te overwegen en alles even op zijn beloop te laten. Om, al is het maar één keer in je leven, te proeven wat vrijheid is.
Zoals je in de column kunt lezen, kostte het ruim twee jaar om de 4000 kilometer van Jeruzalem naar Bouillon te overbruggen en kostte dit 16.000 euro. Net zoals Sam tijdens mijn pensioen de vaste kosten betaalde, had Ralf het geluk dat zijn vrouw de vaste kosten tijdens het realiseren van zijn kruistocht voor haar rekening nam. Daarnaast ontdekten we dat Ralf Bodelier in 1994 er al een half jaar tussenuit ging en vervolgens in 2004 nog een keer, toen zelfs mét twee kinderen. Hier wilde ik meer over weten en dat hoor je in deze aflevering:
De Spaarpodcast is een podcast van Robin & Lisa. Zij praten over geldzaken in relaties, waaronder alles wat er bij hunzelf en in de wereld speelt. Het mooie van geld is dat er altijd weer dingen te bespreken zijn en dat ook zij altijd weer bijleren. Wist je dat financiën ook een van de hoofdredenen is, waarom relaties soms niet lekker lopen? Robin & Lisa hopen daarom het onderwerp geld wat toegankelijk te maken.
Contact? Stuur een DM via Instagram of mail robin[@]despaarpodcast.nl
De journaalpost van deze week gaat over Rowan die komende periode gaat experimenteren met zijn nieuwe creditcard, die hij heeft gekocht na het lezen het boek thuisblijven is duurder van Jelmer de Boer. En Robin had een soort van financiële meevaller, omdat een partij die failliet was gegaan toch nog een klein bedrag stortte op zijn rekening en daarnaast is hij druk met het uitzoeken of hij zijn hypotheek gaat verhogen.
Verder is deze aflevering de eerste ‘pensioen’ aflevering van 2022, maar niet zomaar een. Vandaag hebben Robin en Rowan Ralf Bodelier te gast en hij heeft een bijzonder inspirerend verhaal als je het hun vraagt. Het begon al na zijn studententijd dat het Ralf niets leek om een vaste baan te hebben en enkel op vakantie te kunnen binnen je vakantiedagen. In 1994 begon hij met zijn eerste half jaar er tussenuit, wat Rowan een tussen pensioen noemt.
Ralf is columnist voor onder andere het Financieel Dagblad. Toen Rowan in een van zijn columns las dat hij schreef: ‘Beste lezers, van Jeruzalem naar Bouillon lopen heeft mij 16.000 euro gekost en ik gun iedereen dit vrijheidsgevoel’, was Rowan overtuigd om Ralf uit te nodigen voor de podcast. Ralf heeft de afstand van 4000 kilometer in twee jaar afgelegd, vanwege corona duurde dit één jaar langer dan gepland. Maar eigenlijk kostte dit voor Ralf niet echt 16.000 euro, want door het schrijven van zijn verhaal heeft hij alle kosten terugverdiend.
Voor Robin voelt het alsof hij met de ‘oude’ Rowan praat, want de denkwijze die Ralf en Rowan hanteren is nagenoeg hetzelfde. Het gaat niet om een rijk leven, maar een leven waarin je doet wat je leuk vindt en vervolgens kijk je wat daar voor nodig is. Zo heeft Ralf altijd met zijn vrouw dat het idee leidend is. Dit houdt in dat er nooit eerst gevraagd wordt: ‘Wie gaat dit betalen?’, maar er wordt gezegd: ‘Gaaf idee! Laten we kijken hoe we dit (financieel) kunnen regelen’. Er zijn genoeg mogelijkheden om te doen wat jij wil. Het idee leren – werken – pensioneren wordt nu nog als ‘normaal’ gezien, maar dit kan zomaar eens gaan veranderen naar de Tien Keer Met Pensioen leefwijze.
Ralf vertelt ook dat hij niet denkt in vakanties, maar in ‘Wat vind ik leuk en hoe ga ik dat bekostigen?’. Voor Ralf is het antwoord vaak schrijven, maar ook leidt hij samen met zijn vrouw groepen rond in Malawi, wat ook een bron van inkomsten is als ze daar zijn. Rijk wordt hij er niet van, maar dat is ook niet zijn doel. Ze kunnen doen wat ze leuk vinden met een prima maandsalaris en pensioen. Dit heeft hij deels te danken aan het feit dat hij zijn koophuis al heeft kunnen aflossen, waardoor als zijn vrouw en hij op reis gaan het huis ook nog een bron van inkomsten is. Ze maken ‘winst’ op de verhuur, omdat ze vervolgens in bijvoorbeeld Afrika veel goedkoper een huis terug huren.
Ook gaan we in op hoe Ralf dit vroeger heeft gedaan, want er wordt vaak gedacht dat het onmogelijk is met kinderen. Maar niets is minder waar. Ralf en zijn vrouw zijn in 2003 met de kinderen gaan reizen. Als ze een hoedje opzetten en een sjaaltje om deden, waren ze voor de kinderen juf en meester en in Malawi konden de kinderen naar een internationale school, wat ontzettend goed was voor hun Engels en het leren van verschillende culturen. De appel is niet ver van de boom gevallen, want zowel zoon als dochter leven hun leven inmiddels op dezelfde wijze. Ze werken om te doen wat ze leuk vinden, dit is geen vaste baan, maar dit zijn tot nu toe losse baantjes.
Tot slot krijgen Robin en Rowan de vraag terug van Ralf. Wat zijn hun plannen voor de toekomst? Je hoort het in de aflevering.
Tien Keer Met Pensioen Lessen van Ralf Bodelier
Ik heb geprobeerd om de lessen van Ralf Bodelier in dit stuk samen te vatten:
- Doe wat je leuk vindt en kijk vervolgens wat ervoor nodig is om dat te financieren.
- Het idee is altijd leidend. Zeg niet: ‘Wie gaat dat betalen’ maar ‘Leuk idee, hoe gaan we dat aanpakken?’
- Gun het je partner om af en toe er tussenuit te gaan en de kosten voor je rekening te nemen.
- Organiseer iets wat je zelf graag zou willen doen. Daar betalen mensen voor en dat kan ook jouw reis betalen. Je wordt er niet rijk van maar je doet wel wat je leuk vindt (punt 1).
- Vertrouw dat alles op de een of andere manier wel weer op zijn pootjes terecht komt.
- Rijk worden is niet belangrijk, een intrigerend leven wel.
- Kijk of je je hypotheek sneller af kunt lossen en verhuur je huis onder als je lange tijd op stap gaat.
- Geen dikke Tesla willen rijden en geen dikke cruisevakanties willen maken want dat interesseert hem… helemaal niets.
Heel fijn om met een digital nomad pur sang zoals Ralf te spreken. Hij weet het aangename met het nuttige te combineren en op die manier zijn dromen te verwezenlijken. Hopelijk heeft het jou ook geïnspireerd en ik hoor het graag als jij nog andere lessen uit deze aflevering met Ralf Bodelier hebt gehaald!