Ralf Bodelier Al 3 Keer ‘Met Pensioen’

6 juni 2022

Inhoudsopgave

Ralf Bodelier Al 3 Keer ‘Met Pensioen’

Ralf Bodelier was de eerste ‘pensioengast’ in de Spaarpodcast. Wat is dat voor rare term, hoor ik je denken. Nou, een van de voornaamste redenen om co-host van De Spaarpodcast te worden, was omdat ik initieel een eigen Tien Keer Met Pensioen Podcast wilde beginnen waarin ik allerlei inspirerende mensen sprak die hun verhaal deelden over ‘met pensioen gaan’ en hoe ze die levensstijl bewerkstelligen. De titel ‘Tien Keer Met Pensioen Podcast’ was te lang én aangezien financiën, graag of niet, toch een flink onderdeel is van meerdere keren in je leven met pensioen gaan zijn Robin en ik onder de vlak van De Spaarpodcast ook pensioengasten uit gaan nodigen. De eerste was dus Ralf Bodelier.

Wie is Ralf Bodelier?

Ralf Bodelier is schrijver en filosoof, woonachtig in Tilburg. Columnist bij het Financieele Dagblad, World Best News Nederland gelanceerd en hij liep onlangs een kruistocht van Jeruzalem naar Bouillon (wat in België ligt en niet in Duitsland zoals ik pardoes in de podcast zei). Die kruistocht van Jeruzalem naar Bouillon en het feit dat Ralf columnist is voor het Financieele Dagblad leidde ertoe dat ik Ralf graag wilde spreken.

Ralf Bodelier
Column Ralf Bodelier uit het Financieel Dagblad

Het stuk wat mij met name aansprak was:

Waarom schrijf ik dat allemaal op? Om u, lezer, een idee te geven wat het kost, aan moeite en geld, om zo’n toch te maken. Em on te ervaren wat het biedt. Om ’s ochtends op te staan met niet meer aan het hoofd dan de route van de dag. Om het bestaan te overwegen en alles even op zijn beloop te laten. Om, al is het maar één keer in je leven, te proeven wat vrijheid is.

Zoals je in de column kunt lezen, kostte het ruim twee jaar om de 4000 kilometer van Jeruzalem naar Bouillon te overbruggen en kostte dit 16.000 euro. Net zoals Sam tijdens mijn pensioen de vaste kosten betaalde, had Ralf het geluk dat zijn vrouw de vaste kosten tijdens het realiseren van zijn kruistocht voor haar rekening nam. Daarnaast ontdekten we dat Ralf Bodelier in 1994 er al een half jaar tussenuit ging en vervolgens in 2004 nog een keer, toen zelfs mét twee kinderen. Hier wilde ik meer over weten en dat hoor je in deze aflevering:

Tien Keer Met Pensioen Lessen van Ralf Bodelier

Ik heb geprobeerd om de lessen van Ralf Bodelier in dit stuk samen te vatten:

  1. Doe wat je leuk vindt en kijk vervolgens wat ervoor nodig is om dat te financieren.
  2. Het idee is altijd leidend. Zeg niet: ‘Wie gaat dat betalen’ maar ‘Leuk idee, hoe gaan we dat aanpakken?’
  3. Gun het je partner om af en toe er tussenuit te gaan en de kosten voor je rekening te nemen.
  4. Organiseer iets wat je zelf graag zou willen doen. Daar betalen mensen voor en dat kan ook jouw reis betalen. Je wordt er niet rijk van maar je doet wel wat je leuk vindt (punt 1).
  5. Vertrouw dat alles op de een of andere manier wel weer op zijn pootjes terecht komt.
  6. Rijk worden is niet belangrijk, een intrigerend leven wel.
  7. Kijk of je je hypotheek sneller af kunt lossen en verhuur je huis onder als je lange tijd op stap gaat.
  8. Geen dikke Tesla willen rijden en geen dikke cruisevakanties willen maken want dat interesseert hem… helemaal niets.

Heel fijn om met een digital nomad pur sang zoals Ralf te spreken. Hij weet het aangename met het nuttige te combineren en op die manier zijn dromen te verwezenlijken. Hopelijk heeft het jou ook geïnspireerd en ik hoor het graag als jij nog andere lessen uit deze aflevering met Ralf Bodelier hebt gehaald!

Nieuwste blogposts

Gepubliceerd op 4 april 2023
De aller-aller-allernieuwste iPhone...

Moet je altijd de aller-aller-allernieuwste iPhone hebben? Of kan het best een iOsje minder?

Gepubliceerd op 20 maart 2023
Boek Review: Het Simpele Pad naar Rijkdom van JL Collins

In dit artikel review ik het boek van JL Collins: Het Simpele Pad Naar Rijkdom.

Gepubliceerd op 6 maart 2023
Laserfocus in de praktijk

Laserfocus in de praktijk Zoals ik in dit artikel over