Laserfocus in de praktijk

6 maart 2023

Inhoudsopgave

Laserfocus in de praktijk

Zoals ik in dit artikel over laserfocus schreef, heb ik dit jaar slechts drie hoofddoelen:

 1. Promotie van Tien Keer Met Pensioen als levensstijl
 2. Ontwikkeling als Salesforce professional
 3. Mijn non-negotiables

Ik had in dat eerste artikel ook beloofd dat ik zou vertellen hoe ik die doelen ga tackelen. Dat wordt zo langzamerhand wel tijd want het is inmiddels maart en het eerste kwartaal roert zijn staart. Het is vooral voor mezelf handig om weer te schrijven over mijn doelen want dan wordt het allemaal nóg een stuk concreter dan het al was. Wie weet haal jij, mijn lieve lezer, er wel inspiratie uit.

Promotie van Tien Keer Met Pensioen als levensstijl

Een zeer belangrijk doel, al zeg ik het zelf. Het is bijna 2 jaar geleden sinds Tien Keer Met Pensioen werd gepubliceerd en sindsdien is er veel gebeurd. Er kwam een tweede druk, ik switchte van baan, ik ging Spaarpodcasten met Robin, had samen met Arthur en Michiel een korte verhalen podcast, ik begon met het geven van Tien Keer Met Pensioen workshops, ik verhuisde naar Londen én ging nog een keer met pensioen.

Creatieve uren

Ondertussen stond deze blog stof te vangen. Terwijl ik schrijven zo leuk vind. Op de TKMP Instagram deed ik ook niet echt veel. Terwijl ik toch de nodige uren op Insta doorbreng. Waar ligt dat dan aan? Ik geloof dat je een beperkt aantal creatie, of creatieve, uren in de week hebt. Hoeveel dat er precies zijn heb ik nog niet voor mezelf ontdekt. Wel weet ik nu dat ik met twee podcasts én een veertig-urige werkweek vrij snel door die uren heen was.

Dag minder werken

Als ik klaar was met werken wilde ik iets anders doen dan wéér achter die laptop zitten. Ik had inspiratie genoeg maar er was geen zin (of ruimte) meer om te schrijven. In 2022 zou dit allemaal anders gaan. New year. New me. Uhuh. Ik kon een dag minder gaan werken en het plan was om op die dag de Spaarpodcast voor te bereiden en op te nemen, blogs voor TKMP te schrijven, en workshops te geven. Nu ik het zo opschreef weet ik dat het vrij onrealistisch was om dat allemaal op die ene dag te doen maar toen geloofde ik er echt in.

Op 7 januari 2022 schreef en publiceerde ik mijn eerste artikel over hoe ik Trello gebruik om elk vleugje inspiratie op te vangen en niet meer te vergeten. Helemaal mijn best gedaan met de SEO want tja, je wilt toch dat mensen het lezen. Ik heb net even gekeken naar de tussenstand: vijf kliks in dertien maanden tijd.

Het frustreert me dat ik het SEO algoritme van Google moet aanbidden om lezers te krijgen. Op 30 mei 2022 schreef ik daar mijn tweede artikel over: Fuck SEO Teksten Schrijven. De titel liegt er niet om. Ik ben gestopt met SEO teksten schrijven (oké, oké, soms kijk ik nog stiekem even welke titel ik het beste kan gebruiken) en dat heeft als gevolg dat ik waarschijnlijk een van de weinigen ben die deze tekst leest. Ik heb daar vrede mee. Ik vertrouw op het proces. Het proces van documenteren en lol hebben in wat ik doe. Ik schrijf (vrijwel) elke twee weken over de dingen waar ik over wil schrijven. Misschien wees ik op die 30 mei te veel met de vinger naar Google terwijl er drie naar mezelf wezen.

Dat dagje minder werken besteedde ik dus niet aan het schrijven van artikelen voor TKMP. De meeste tijd ging op aan De Spaarpodcast of aan het geven van workshops. Beide leverden niet echt de inkomsten op die ik er van had gehoopt en toen ik de huurprijzen in Londen zag, was de keus snel gemaakt: terug naar 40 uur werken. Alleen hielp dat niet echt bij het creëren van meer mentale ruimte om artikelen over TKMP te schrijven. Eind vorig jaar nam ik daarom de beslissing om na een jaar als co-host te stoppen met De Spaarpodcast. De focus moest weer op Tien Keer Met Pensioen komen te liggen.

Promoten totdat je een Instagram weegt

De laserfocus ligt dit jaar op het nieuw leven inblazen van deze blog maar ook de TKMP Insta én de nieuwsbrief. Ik ben van plan om dat als volgt vorm te geven: het eerste kwartaal van 2023 maar eens bewijzen dat ik elke twee weken een artikel kan opleveren. Vervolgens staan de volgende zaken gepland voor 2023:

 • Tweewekelijks blijven schrijven van artikelen.
  • Artikelen moeten niet alleen bestaan uit dit soort persoonlijke overpeinzingen maar ook uit:
   • Interviews met pensionado’s of andere interessante mensen
   • Boek reviews (ik lees nog steeds veel boeken en artikelen over het onderwerp)
 • Promotie van artikelen op Instagram in de vorm van een post en een story.
 • Foto’s posten van de pensionado lifestyle op Instagram (hier twijfel ik over want wie zit hier op te wachten).
 • Vanaf Q2 elk kwartaal een nieuwsbrief uitsturen (tips zijn welkom, ik heb nog nooit een nieuwsbrief verstuurd aan mijn 30 subscribers).
 • Werken aan een Engelse vertaling van het boek want iedereen die ik hier in London over het boek vertel wil het lezen (uit beleefdheid misschien maar ik probeer het toch)
 • Wie weet post ik de interviews ook op LinkedIn, dit is het platform waar het voor mij in 2019 allemaal mee begon. Dit beslis ik voor einde Q2.

Dit is je man met het plan. Op naar het volgende doel.

Ontwikkeling als Salesforce professional

Deze zal ik wat korter houden. In 2017 begon ik als Salesforce consultant bij Nextview. Na een paar jaar ontdekte ik dat ik Salesforce Technical Architect wilde worden en daar ben ik flink voor gaan studeren. Je moet namelijk minimaal acht examens halen plus een laatste loodzwaar mondeling examen waarbij je al je kennis tentoon moet spreiden. Inmiddels heb ik het linkerdeel van de onderstaande piramide afgerond maar ik moet het gehele groene gedeelte van de piramide nog.

Dit jaar staat het behalen van de volgende examens op het programma:

 • Certified Integration Architecture Designer
 • Certified Identity and Access Management Designer

Simpel. That’s it. Er staat trouwens een artikel op de planning over wat een Salesforce consultant/architect doet, mocht je nieuwsgierig zijn. Tot slot: de non-negotiables.

Salesforce CTA Pyramid

The Non-Negotiables

Het klinkt als de concurrerende familie van The Incredibles maar mijn Non-Negotiables staan vast en zijn ieder jaar hetzelfde:

 • Er zijn voor en genieten met:
  • Sammy
  • Vrienden
  • Familie
 • Gezondheid
  • 3x per week sporten
  • Goed slapen
  • Gezond eten
 • Lezen
  • Minimaal een boek per maand maar vaak meer

Ook simpel. De non-negotiables zorgen ervoor dat laserfocus mogelijk is. En mocht je laser verkeerd afgesteld staan dan zorgen je dierbaren ervoor dat die laser weer op het juiste doel wordt gericht.

Nieuwste blogposts

Gepubliceerd op 4 april 2023
De aller-aller-allernieuwste iPhone...

Moet je altijd de aller-aller-allernieuwste iPhone hebben? Of kan het best een iOsje minder?

Gepubliceerd op 20 maart 2023
Boek Review: Het Simpele Pad naar Rijkdom van JL Collins

In dit artikel review ik het boek van JL Collins: Het Simpele Pad Naar Rijkdom.

Gepubliceerd op 6 maart 2023
Laserfocus in de praktijk

Laserfocus in de praktijk Zoals ik in dit artikel over