Freek Verhaak: Leven met de lasten van een student, het inkomen van een bankier, en de vrijheid van een surfer. 

20 juni 2022

Inhoudsopgave

Freek Verhaak: Leven met de lasten van een student, het inkomen van een bankier, en de vrijheid van een surfer. 

Wie Is Freek Verhaak?

Freek Verhaak is een echte levensgenieter. Hij en ik raakten met elkaar in contact via LinkedIn omdat we in precies dezelfde periode (allebei tijdens een pensioen) een soortgelijk boek hebben geschreven. Hij schreef In 3 Stappen naar Vrijheid en ik schreef Tien Keer Met Pensioen. 

Freek Verhaak ging van loondienst naar freelance. Reisde meerdere keren rond de wereld en hij ruilde zijn Audi in voor een OV-chipkaart. Robin en ik spraken hem in De Spaarpodcast over zijn levensstijl, de drie pensioenen die hij al heeft gehad én over zijn boek.

Tien Keer Met Pensioen Lessen van Freek Verhaak

Freek kwam op het idee om In 3 Stappen Naar Vrijheid te schrijven doordat hij in loondienst een burn-out kreeg en toen besloot om een jaar lang te reizen. Tijdens dat jaar las Freek elke week één boek. De inspiratie uit het reizen en die boeken brachten hem op het volgende idee: waarom niet leven met de lasten van een student, het inkomen van een bankier, en de vrijheid van een surfer?

Freek kwam op het idee om In 3 Stappen Naar Vrijheid te schrijven doordat hij in loondienst een burn-out kreeg en toen besloot om een jaar lang te reizen. Tijdens dat jaar las Freek elke week één boek. De inspiratie uit het reizen en die boeken brachten hem op het volgende idee: waarom niet leven met de lasten van een student, het inkomen van een bankier, en de vrijheid van een surfer? Hier volgen de lessen van Freek Verhaak.

  • Wees confronterend in het vragen stellen aan jezelf. 
  • If it’s not a hell yes, then it’s a no. Wees streng in het weggeven van je tijd, dan zul je uiteindelijk veel meer tijd overhouden voor de mensen die écht belangrijk zijn in je leven
  • Ga voor een weekje Noordpool. Dit houdt in dat je zeven dagen offline gaat en alleen met jezelf doorbrengt. Het is een week van reflectie maar ook van nieuwe ideeën omdat de afleidingen van alledag niet aanwezig zijn. 
  • Experimenteer met het leven. Begin die affiliate website. Doe die cursus meubelstofferen. Als je het niet doet dan weet je nooit of het (n)iets is. 
  • Kijk niet uit naar je vakantiedagen maar leef met de vrijheid van een surfer. 
  • Evalueer je tijdsbesteding. Roep jij wel eens dat je ergens geen tijd voor hebt? O ja, heb jij het hele seizoen van Casa de Papel gezien? Als je dat niet had gedaan, dan had je blijkbaar mooi wel tijd voor die andere dingen ‘waar je geen tijd voor had’. 
  • Zorg voor een gebalanceerd pensioen. Freek Verhaak investeert in vastgoed (hoe je een apartement in Amsterdam én Barcelona fixt hoor je in de aflevering), hij investeert verder in een start-up, losse aandelen en crypto.  
  • Geef niet te veel om wat andere mensen van je denken. Freek noemt dit de ‘Giving a Shit Index’. Gedurende een te groot deel van ons leven, geven we te veel om wat mensen van ons vinden.
Giving A Shit Index
Giving A Shit Index van barelyconscious.com
  • Leer jouw Bingo punt kennen. Dat is het punt tot waar geld nog geluk toevoegt en daarboven niets meer. We geven, zoals ik ook in mijn boek schrijf, té veel geld uit aan bulshit. Freek vertelde dat de gemiddelde lening in Nederland voor 15.000 wordt afgesloten en wordt gebruikt voor een auto, keuken, of nieuwe inrichting. Vraag jezelf eens af of dat onder of boven jouw bingo-punt zit. Met 15.000 euro heb je namelijk ook al bijna je aanbetaling voor een appartement in Barcelona op zak 😉
Bingo Punt
Bingo Punt (via Freek Verhaak)

Nieuwste blogposts

Gepubliceerd op 4 april 2023
De aller-aller-allernieuwste iPhone...

Moet je altijd de aller-aller-allernieuwste iPhone hebben? Of kan het best een iOsje minder?

Gepubliceerd op 20 maart 2023
Boek Review: Het Simpele Pad naar Rijkdom van JL Collins

In dit artikel review ik het boek van JL Collins: Het Simpele Pad Naar Rijkdom.

Gepubliceerd op 6 maart 2023
Laserfocus in de praktijk

Laserfocus in de praktijk Zoals ik in dit artikel over