De aller-aller-allernieuwste iPhone…

4 april 2023

Inhoudsopgave

De aller-aller-allernieuwste iPhone…

Laten we beginnen met een korte quiz. Wat kost de nieuwste iPhone 14 Pro Max?

Een luttele € 1.476,00. Dat is meer dan de helft van het gemiddelde netto inkomen van de Nederlander, wat zo rond de € 2.500 netto ligt. Ik vind dat best veel geld maar toch zie je een behoorlijke hoeveelheid mensen met een iPhone lopen. In dit artikel bespreek ik de overwegingen bij het aanschaffen van een nieuwe telefoon en waarom het jammer is dat de iPhone mini niet meer wordt geproduceerd.

Betere camera, betere accu, betere widgets

Zomaar een greep uit de nieuwstee features waar mee wordt geadverteerd. Nog belangrijker, al je vrienden hebben er al één. Wat moet je doen? Er zijn volgens mij een paar redenen waarom je altijd de nieuwste telefoon zou moeten hebben:

  • Je bent voor je inkomen van een goede telefoon afhankelijk. Eigenlijk zijn dit alleen content creators/influencers.
  • Gadgets zijn je passie. By all means, kopen die hap!
  • Je hebt zoveel geld dat je van ellende niet weet waar je je geld aan moet besteden
  • Ik kan niets anders bedenken maar ik hoor graag andere redenen =)

Je zou kunnen stellen dat je een telefoon zoveel gebruikt dat je altijd de beste moet hebben. Net zoals investeren in een goed bed en een goed matras een hele slimme investering is. Een goed bed en een goed matras maken je kwaliteit van leven significant beter maar is dit ook het geval bij een betere telefoon? Misschien ben ik een premature opa maar scrollen op TikTok gaat ook op een telefoon van twee jaar oud…

Kleinere telefoon, kleinere prijs

Als je geen vinkje hebt bij een van de bovenstaande punten dan zijn er een aantal opties die je honderden euros kunnen besparen. Ik heb zelf een iPhone 12 mini die ik pas heb gekocht nadat de iPhone 13 al op de markt was. Een aantal voordelen:

  • De telefoon past in mijn broekzak
  • De telefoon kan ik met één hand vasthouden zonder allerlei plastic opzetstukken uit China
  • De telefoon is een paar honderd euro goedkoper dan de standaardmodellen

De nadelen:

  • Korte batterijduur
  • Kleiner scherm

Laat mij een poging doen om de nadelen om te zetten in voordelen:

Om de batterijduur te verlengen, zit ik minder op mijn telefoon. Doordat ik een kleiner scherm heb, is het minder aantrekkelijk om urenlang video’s te kijken. Het kan allemaal wel maar op een grotere telefoon is de drempel een stuk lager.

Als je minder tijd op je telefoon besteedt, gaat deze ook nog eens langer mee. En je komt erachter dat de wereld veel meer vierkante centimeters heeft dan alleen die van je scherm. Zoals ik zei: een premature opa.

Voor die iPhone 12 mini moest ik alsnog 400 euro bijbetalen en dat deed ik vanwege het telefoonkrediet.

Telefoonkrediet

Nee, dit gaat niet over het opladen van je beltegoed. Als je een telefoon koopt en je betaalt hier maandelijks een bepaald bedrag voor, dan wordt dit krediet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit geldt overigens alleen als je meer dan 250 euro voor het toestel terug moet betalen. Aangezien we net hebben gezien dat een iPhone ietsje, pietsie duurder is dan 250 euro, is de kans groot dat jij een BKR-registratie hebt.

Maakt dit iets uit? De registratie blijft vijf jaar staan, zonder enige context. Mocht je onverhoopt een betalingsachterstand oplopen dan wordt ook die registreert voor de komende vijf jaar. Zodra je dan een hypotheek wilt aanvragen, loop je meteen tegen problemen aan want je staat als wanbetaler bekend bij het BKR.

Misschien had je wel een hele goede reden waarom je toen je telefoonabonnement niet kon betalen. Je had hoge zorgkosten of je had net je baan verloren maar je wist dat je het na twee maanden weer op de rit zou hebben. Voor die context is geen ruimte bij het BKR.

Dit probleem heb je niet als je een ‘lening’ voor 249 euro neemt en de rest van het geld voor het toestel zelf inlegt. Het zou toch zonde zijn als je door een telefoonkrediet van 500 euro over een paar jaar geen krediet voor je droomhuis van 500.000 euro kunt krijgen.

Conclusie

Telefoons zijn prachtige maar dure apparaten. We scrollen al genoeg dus waarom geen goedkoper, ouder, of kleiner model? Alles kan nog steeds. Het geld dat je overhoudt kan zo in de pensioenpot of aan andere leuke dingen worden besteedt.

Nieuwste blogposts

Gepubliceerd op 4 april 2023
De aller-aller-allernieuwste iPhone...

Moet je altijd de aller-aller-allernieuwste iPhone hebben? Of kan het best een iOsje minder?

Gepubliceerd op 20 maart 2023
Boek Review: Het Simpele Pad naar Rijkdom van JL Collins

In dit artikel review ik het boek van JL Collins: Het Simpele Pad Naar Rijkdom.

Gepubliceerd op 6 maart 2023
Laserfocus in de praktijk

Laserfocus in de praktijk Zoals ik in dit artikel over