Boek Review: Het Simpele Pad naar Rijkdom van JL Collins

20 maart 2023

Inhoudsopgave

Boek Review: Het Simpele Pad naar Rijkdom van JL Collins

Aangezien ik altijd zeer veel inspiratie uit lezen haal, vond ik het tijd worden voor een boek review. Vorig jaar maakten Robin en ik al een aflevering over dit boek (hieronder te beluisteren) maar sinds deze maand is ook de Nederlandse versie van het boek uitgebracht: Het Simpele Pad Naar Rijkdom van JL Collins.

Voor de podcastaflevering met Robin had ik The Simple Path To Wealth in het Engels gelezen omdat er toen nog geen Nederlandse versie was. In het Engels las het boek al als een trein en ik kan verklappen dat het in het Nederlands nog vlotter gaat.

F-You Money

JL Collins begint Het Simpele Pad Naar Rijkdom met een persoonlijk verhaal. Hij was jong en net begonnen met werken maar hij wilde graag nog een paar maanden door Europa reizen. Het antwoord van zijn baas: gaat niet gebeuren.

Dat antwoord heeft JL Collins even laten bezinken, hij wierp een blik op zijn spaarrekening en toen nam hij ontslag om die droom tóch waar te gaan maken. Toen gebeurde er iets moois: zijn baas wilde toch dat hij voor hun bedrijf bleef werken dus in overleg was het misschien toch wel eventueel mogelijk om er een tijd tussenuit te gaan.

Hier zitten een aantal waardevolle lessen in die gelden voor iedereen die meerdere keren met pensioen wil gaan:

  • Zorg voor F-You Money; dat is het geld dat JL Collins op zijn spaarrekening had staan. Dit is genoeg geld om een tijdje zonder inkomsten te kunnen leven. Je hoeft echt de loterij niet te winnen om ontslag te durven nemen.
  • F-You Money zorgt voor een sterkere onderhandelingspositie; je hebt net als op een markt in het buitenland de mogelijkheid om ‘weg te lopen’. Dat is vaak wanneer je de beste deal krijgt aangeboden. Zonder F-You Money heb je de onderhandelingspositie niet om weg te lopen.

Samengevat en zoals ik op de achterflap van Het Simpele Pad Naar Rijkdom ook stel:

“Verzamel F-You Money, ga met pensioen (en herhaal).”

JL Collins heeft op die manier nog meerdere keer ontslag genomen en gepensioneerd.

Indexbeleggen met Het Simpele Pad Naar Rijkdom

Het volgende deel van het boek gaat met name over geld, hoe ermee om te gaan, en hoe te investeren. Zoals ik ook in de podcastaflevering over JL Collins met Robin vertel, heeft het voor mij weer heel veel dingen scherp gesteld.

JL Collins legt stap voor stap uit hoe indexfondsen werken en waarom deze effectiever zijn dan andere vormen van beleggen. Van alle boeken en artikelen die ik heb gelezen over indexbeleggen slaagt JL Collins erin om dit simpel en gestructureerd uit te leggen (het boek heet niet voor niets Het Simpele Pad Naar Rijkdom 😉).

Conclusie

Het Simpele Pad Naar Rijkdom is simpelweg een must-read voor iedereen die een rijker leven ambieert. Het zal je helpen om meer vermogen op te bouwen, ook als je maar één keer in je leven met pensioen wilt. En misschien nog wel belangrijker: het zal je helpen om vrijer te leven.

Nieuwste blogposts

Gepubliceerd op 4 april 2023
De aller-aller-allernieuwste iPhone...

Moet je altijd de aller-aller-allernieuwste iPhone hebben? Of kan het best een iOsje minder?

Gepubliceerd op 20 maart 2023
Boek Review: Het Simpele Pad naar Rijkdom van JL Collins

In dit artikel review ik het boek van JL Collins: Het Simpele Pad Naar Rijkdom.

Gepubliceerd op 6 maart 2023
Laserfocus in de praktijk

Laserfocus in de praktijk Zoals ik in dit artikel over