Back from FIRE met Charlotte Franenberg

4 augustus 2022

Inhoudsopgave

Wie is Charlotte Franenberg?

Mijn co-host van De Spaarpodcast, Robin Seetz, organiseerde onlangs een feedbacksessie over het product van zijn werkgever, Flow. Charlotte Franenberg was een van de mensen die zich hiervoor aan meldde. Het toeval wil dat Charlotte ook een luisteraar van De Spaarpodcast is en, net als wij, een echte millennial. Robin en Charlotte hadden zo’n goed gesprek over financiën, FIRE, en hun money mindset dat Robin zei: ‘Joh, kom eens lang in De Spaarpodcast. Zo geschiedde en zo leerde ik Charlotte dus ook kennen. Ze werkt sinds 3,5 jaar als freelance digitaal strateeg/UX designer en is eigenaar van Slice Agency waarmee ze de content voor online trainingen ontwerpt en bouwt. 

To the FIRE and back

Charlotte haar passie voor financiële experimenten begon toen Charlotte nog studeerde. ze Ze sprak een vriend wiens vader net 50 was en met pensioen. ‘Is je vader miljonair?’, is dan de eerste vraag die in je opkomt. Maar nee, papa is geen miljonair en mama is juf. Huh, maar hoe dan? 

Dat was het moment waarop Charlotte het belang van slim omgaan met je financiën ontdekte. Ze begon boeken zoals Rijke Pa, Arme Pa en De Rijkste Man van Babylon te lezen en ze volgde bijvoorbeeld Our Rich Journey op YouTube. Ondertussen had haar vriend iets in de krant gelezen over FIRE en hij dacht: ‘Dit is echt iets voor Charlotte!’. 

Als nieuwbakken freelancer kwam er meer geld binnen dan in loondienst dus FIRE leek erg aantrekkelijk. Er kon veel meer worden geïnvesteerd dan voorheen wat de pensioendatum erg naar voren kan halen. Geluksmomentjes zoals het onderweg halen van een koffie, of een lekkere lunch werden uit het dagelijkse leven geschrapt want ja; meer sparen = eerder FIRE. 

Dat vind ik altijd zonde aan de FIRE beweging. Dingen die jou in het hier en nu geluk geven (tegen overigens een redelijke prijs), schrappen ten gunste van een paar jaar eerder met pensioen. Als je dat haalt. Zolang je ervoor zorgt dat de grote uitgaven onder controle zijn en geoptimaliseerd zou ik zeggen: gun jezelf die geluksmomentjes. 

Charlotte realiseerde zich dat ook en is nu BACKFIRE (dat is mijn zelfbedachte, afgezaagde term voor mensen die eerst FIRE wilden gaan maar nu chiller omgaan met hun uitgaven). Een mooie quote van Charlotte wil ik je niet onthouden:

“Je krijgt geen nieuwe persoonlijkheid als je meer geld verdiend.”

Freelance Mythes

In de podcast bespraken we ook nog een aantal ja-maars die mensen hebben bij het bestaan van een freelancer. 

Ja maar, wat als je verlamd raakt?

Als iemand een nieuwe baan in loondienst heeft vraag je dit toch ook niet? De simpele oplossing: een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit verwerk je gewoon in je uurtarief. 

Ja maar, je bent dan geen onderdeel van het team.

Eigenlijk wel. Vaak wordt je meegevraagd voor teamuitjes en als dit niet gebeurd dan helpt het om proactief te zijn en te vragen of je mee zou mogen. 

Ja maar, je moet zeker heel veel netwerken om aan werk te komen?

Charlotte hoeft niet naar netwerk events. Het werk zelf is netwerken want je ontmoet on the job een heleboel mensen die aan jou zullen denken op hun volgende project en bij hun volgende bedrijf of klus.

Ja maar, al die administratie zelf doen, dat is vast heel veel rompslomp? 

Dat valt wel mee. Twee uurtje per kwartaal voor Charlotte en een hele hoop is voor een schappelijke prijs uit te besteden. Bijvoorbeeld aan Kees de Boekhouder. 

(Boeken) Tips

  • Rich Dad, Poor Dad
  • De Rijkste Man van Babylon
  • Our Rich Journey (Youtube kanaal)

Nieuwste blogposts

Gepubliceerd op 4 april 2023
De aller-aller-allernieuwste iPhone...

Moet je altijd de aller-aller-allernieuwste iPhone hebben? Of kan het best een iOsje minder?

Gepubliceerd op 20 maart 2023
Boek Review: Het Simpele Pad naar Rijkdom van JL Collins

In dit artikel review ik het boek van JL Collins: Het Simpele Pad Naar Rijkdom.

Gepubliceerd op 6 maart 2023
Laserfocus in de praktijk

Laserfocus in de praktijk Zoals ik in dit artikel over